Mirjana Bobić Mojsilović
Mirjana Bobić Mojsilović
pisac i slikar Rodjena u Beogradu, završila Fakultet političkih nauka , odsek novinarstvo. Objavila bezbrojnu povorku tekstova u mnogim vodećim ovdašnjim novinama. Profesionalnu novinarsku karijeru započela je sa devetnaest godina. Trenutno je kolumnista Večernjih novosti. Radila mnogo i na televiziji, autorske talk-show emisije. Scenarista dokumentarne serije o Bjelom Dugmetu u produkciji RTS. Objavila do sada četrnaest knjiga: deset romana, dve knjige drama, jednu zbirku kratkih priča, dve zbirke kolumni. Drama ”Imitacija života” objavljena je i u ediciji ”Savremena srpska drama”.
Jedna priča iz zbirke ”Baba, nemoj ništa da me pitaš” uvrštena je u Antologiju pripovedaka srpskih književnica, koju je sačinio Rajko Lukač.
Drama ”Suze su O.K” koja je sa velikim uspehom igrana u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao knjiga - doživela je čak šest izdanja. Roman ”Dnevnik srpske domaćice”, objavljen je i u Francuskoj , u Italiji, u Sloveniji , a u pripremi je I izdanje u Austriji. Roman ”Ono sve što znaš o meni” objavljen je oktobra 2006. U Francuskoj u izdanju EDITIONS DE FALLOIS, i u Hrvatskoj 2007. Obajavila jos romane SRCE MOJE (2006), TVOJ SAM (2007), AZBUKA MOG ZIVOTA (2008.) GLAD (2009), GOSPODIN POGRESNI (2010), TRAŽI ME (2012).
TVOJ SAM, objavljen je u Češkoj 2008, i na francuskom 2012. u izdanju Xenia Edititons.
Roman “Glad” objavljen je u Francuskoj u julu 2012. u izdanju L’age d’homme . Roman Azbuka mog života upravo se prevodi na slovenački .Roman “Traži me”, ( Ruža, Ganeša, 2012.) je deseti roman MBM.
‘Srbija u ogledalu’, ogledi o nasoj stvarnosti, Cigoja stampa 2009.’Sumnjivo lice’, ogledi o nasoj stvarnosti, Cigoja stampa 2010. Monodrama ”Verica medju šljivama” koju je sa uspehom igrala Svetlana Bojković i za koju je dobila i Zlatnu kolajnu na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu, uvrštena je u Antologiju savremene srpske monodrame. ’Poslednja šansa’ , nagradjena je Zlatnom kolajnom za glumicu Suzanu Petričević, 2010. na Festivalu u Zemuni i Prvom nagradom na Festivalu u Sarajevu 2010. Predstava “Pozovi M radi užitka” osvojila je Prvu nagradu publike na Nušićevim Danima u Smederevu. Izvedene drame / Verica medju sljivama, (Atelje 212, 2000). Suze su O.K,(Narodno pozoriste 1999, i Zvezdara teatar 2008.) Imitacija zivota, ( Narodno pozoriste 2003,) Poslednja sansa ( Scena Kult 2010.), Pozovi M radi uzžitka (Zvezdara teatar, 2011.) I “Pogodi ko dolazi na večeru” (Scena Stamenković , mart 2012.) Više puta nagradjivana nagradom Zlatni bestseller za svoje romane. Bavi se I slikarstvom, imala četiri samostalne izložbe slika u Beogradu. Na koricama svih njenih knjiga (srpska izdanja) nalaze se njene slike. Ona je jedini uspešni samostalni izdavač u Srbiji. Saradjivala kao koscenarista sa Goranom Bregovićem na komadu Karmen sa srećnim krajem. Živi u Beogradu. Slobodni je umetnik.