Mirjana Bobić Mojsilović

Traži me

roman, 2012

 

Jedan vetropir, jedna obična žena, jedna slavna književnica – to su glavni likovi romana Traži me, Mirjane Bobić Mojsilović, romana koji prati tri priče, tri naizgled potpuno različite sudbine, koje, međutim, imaju nešto zajedničko – svi oni dopuštaju da prolaze kroz život bez istinskog suočavanja sa pitanjima – ko sam, šta želim, kuda idem i da li ovo u čemu sam, liči na ono što sam sanjao?

 

Da li uspomene mirišu, da li je uspeh kao ksanaks, da li je Ada beogradski Varadero, i šta je to što svi oni traže i da li to i nalaze – pročitaćete u ovom modernom i veoma uzbudljivom romanu, u kome svako može da pronađe bar fragment vlastite sudbine.

Antidepresiv

zbirka priča, 2011

 

Zbirka kratkih priča za bolji život!

Konkursna zbirka: od preko 800 pristiglih priča i 730 autora koji su učestvovali na konkursu Antidepresiv, Mirjana Bobić Mojsilović je izabrala 46 autora i sastavila ovu zbirku koja je dokaz da dobre vibracije ne poznaju granice.

Zajedno protiv loših vesti, besmisla, straha i Velikog brata…

 

Priče iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne, Češke, SAD-a; studenti, penzioneri, nezaposleni, umetnici, prevodioci, profesori, oni koji pišu stalno i oni koji nikada pre nisu ništa napisali, našli su se zajedno u ovoj zbirci u kojoj su skupljene priče o ljubavi, usamljenosti, deci i roditeljima, o nadi, beznađu, pobedama, o smislu i traganju.

Gospodin pogrešni

roman, 2010

 

„Gospodin pogrešni“, je priča o slikaru, narcisu, ljubavnicama, o slikama, umetnosti, čudnom prijateljstvu, o dobrim i lošim namerama. O sebičnosti. To je, takođe, priča o strahu od ljubavi, strahu od vezivanja i strahu od smrti. Slike nagih žena na izložbi u Beogradu otvaraju riznicu priča o erosu i tanatosu, o promašenim ljubavima i jednom uspešnom i usamljenom životu.

 

 

Glad

roman, 2009

 

“Glad”, roman Mirjane Bobić Mojsilović , jeste priča o novcu, o gladi za novcem, za posedovanjem, za ljubavlju, prestižem, seksom, stvarima, to je priča o svim našim gladima, o sitosti i kajanju i stidu, o penjanju i silasku, o beogradskom velikom Getsbiju, koga je Beograd učinio gorkim, i ponovo ga učinio čovekom.

 

“Sve je bilo kao i uvek, život se nastavljao. Još jedan običan dan.Skinuo sam se go, izašao u baštu i skočio u bazen. Plutao sam. Bila je to scena kao iz Getsbija.

Da je neko došao da me upuca u potiljak, kao u Ficdžeraldovom romanu, ništa se ne bi promenilo.

Bio sam mrtav.”

Azbuka mog života

roman, 2008

 

Roman o ženi koju ostavlja muž, i koja nabrajajući asocijacije po azbučnom redu, pokušava da odagna paniku nekoliko sati pre nego što on dođe kući da zauvek  pokupi svoje stvari.

 

Roman je formi rečnika – u trideset poglavlja, sumiran jene samo  čitav život glavne junakinje , nego

 

Roman AZBUKA MOG ŽIVOTA, mogao bi da bude azbuka svake žene – to je priča o ljubavi, planovima, razočarenju, rasturanju porodice, usamljenosti i pokušaju da se uhvati krpica sreće, da se izbegne račun proćerdanosti među licima i viljuškama.

Srce moje

roman, 2007

 

 „Hoću da kažem da smo svi mi, nečiji junaci. Kapiraš? Da su naši životi, romani u nastajanju. Sve se, jebeš mi sve, svodi na to. Da se tamo, gore,“ Zoran pokaza prstom na zvezdano nebo, „smišljaju zapleti i raspleti. Da ponekad, nema logike, ali pomaže priči…Da su smrti i rađanjka, i tragedije i sreće, stvar trenutnog raspoloženja onog Univerzalnog pisca…koji poznaje sve žanrove.“

 

Nezaboravna priča o Miki i Zoranu, o staroj ljubavi i novim interpretacijama. Roman o stvaranju, o lekovitosti pisanja, o piscu kao malom sujetnom bogu,  o  ljubavi između muškarca i žene koji su pisci koji su se nekada voleli i koji svako za sebe, i ne znajući za onog drugog, pišu romane o njihovoj ljubavi.

Tvoj sam

roman, 2006

 

Jedna zanosna žena je umrla, i svom mužu, čoveku zaronjenom u literaturu, ostavila je jednu ogrlicu od raznobojnog poludragog kamenja, i jednu veliku sumnju – da je svaki kamen na toj ogrlici, koju mu nikada nije dala da dodirne, u stvari, uspomena na jednog njenog ljubavnika…

 

Tako se, kao na ogrlici, nižu priče u ovom romanu, koje piše očajni, iznevereni muž – proučavajući značaj i simboliku kamenja (ahat, karneol, akvamarin, lapis lazuli, tirkiz, mesečev kamen, koral, i tako dalje) on domišlja i sastavlja priču o svojoj ljubavi prema ženi koja ga je varala. ”Neuzvraćena ljubav, nije i uzaludna”, kaže jedan od junaka.

Ono sve što znaš o meni

roman, 2005

 

Urbana priča o ženama. Glavne ličnosti su četiri žene, četiri glumice sa četiri različite sudbine. One se iznenada spajaju u istoj tački, kada dobiju poziv da dođu na snimanje filma “čuvenog režisera” Borisa Pavlovića.

 

Istovremeno ovo je priča o samoći, traganju za ljubavlju, sećanju.

“Gde god da stignem, neko je već bio tu, pre mene”, kaže junakinja dela čiji je naslov preuzet iz čuvene pesme Arsena Dedića:

“Ono sve što znaš o meni, to je stvarno tako malo, u dvije riječi tek bi stalo…”

Imitacija života

komična melodrama, 2004

 

Sadrži drame: Imitacija života i Verica među šljivama (koje se uspešno igraju u mnogim pozorištima).

 

’ Napisala sam komad o našim istinama i lažima, komad o moralu i stidu, o mimikriji i tihim susedima, rekla je autorka. To je priča o našim životima u proteklih petnaestak godina, suočavanju sa vlastitim posrnućima, a sve to izaziva i suze i smeh, što sam kao pisac i želela.

Majke mi bajka

roman, 2003

 

“Majke mi bajka”, koji je nastavak “Hepi enda” osim pouke koja je ljubavna priča, mnogo se govori o knjigama, o čitanju, ali i o pisanju, o tome kako knjige mogu da nam promene život.

 

“… Zaljubila sam se u njega, misleći da je samo prokleti luzer, gubitnik, moj nekadašnji đak sa nesrećnom biografijom, usamljen i ulubljen od života u kome nije mnogo tražio, ali nije mnogo ni dobio; mogla sam ga voleti i takvog, bez te priče, bez obrta koji je kasnije usledio. Mogla sam da ga volim samo zbog onog pisma u kome je citirao Puškina, zbog načina na koji se smejao, zbog toga što je kuvao za nas i što je znao da uživa u svakom trenutku, što je bio običan kao i ja, kao i moji prijatelji…”

Happy end

roman, 2002

 

“Romantičnim četrdesetogodišnjakinjama, “fircigerkama”, onima koji će to tek postati, onima koji su to bili, i svima koji veruju u HAPPY END!” - Mirjana Bobić Mojsilović

 

Roman o razvedenoj 40-godišnjakinji Ljubi o njenim promašenim ljubavima, samoći i depresiji. Ovo je prica o ženi koja posle razvoda i promašenih veza upoznaje čoveka, ubicu i pisca, koji joj vraća volju za životom i ljubavlju…Ona je ponovo zaljubljena, ali za razliku od dosadašnjih ljubavi ona se oseća voljenom i srećnom. Sve se završava happy end-om.

Dnevnik srpske domaćice

roman, 2000

 

Roman, bestseler, priča o srpskoj ''generaciji x'', priča o Titovim pionirima u Miloševićevoj Srbiji, priča o svimanama, o tome šta smo sve prošli, kakvi smo bili i šta nam se sve desilo, kroz priču glavne junakinje Andjelke Jovanović i njene tipične srpske porodice.

Prvo izdanje 2000. Roman je do sada ima preko trideset izdanja

 

Knjiga je 2002. objavljena u Francuskoj u izdanju L'age d'homme i u Italiji u izdanju PUBLIKEM-a

 

 

kliknite za odlomak iz romana

Suze su O.K

drama 1999

 

Veliki pozorišni hit, integralni tekst istoimene drame koja je punila Narodno pozorište u Beogradu. Priča o pesnicima i njihovoj muzi, o želji da se ostavi trag u životu. Uzbudljiva melodrama sa zanimljivim krajem.

 

(Premijera mart 1999. režija Milan Karadžić, muzika Isidora Žebeljan, kostim i scenografija Angelina Atlagić, glavne uloge Tanja Bošković, Vojin Ćetković, Marko Nikolić, Predrag Tasovac)

 

Prvo izdanje mart 1999., bibliofilsko izdanje Narodnog pozorišta u Beogradu, grafički dizajn Bata Knežević

Ostala izdanja, autorska

 

 

Baba nemoj ništa da me pitaš

ljubavne priče 1997

 

Zbirka kratkih priča o ljubavi, ženama i njihovim smešnim, tužnim, zabavnim i dosadnim muškarcima.  Dvadeset jedna heroina i mnogo više muškaraca. Duhovito i osvežavajuće.

Priča iz ove zbirke ''Dragulj Beograda'' objavljena je i u Antologiji pripovedaka srpskih književnica Rajka Lukača.

 

 

 

 

 

distribucija&ekskluzivno pravo distribucije

 

Ganeša klub

 

Bulevar Mihaila Pupina 10ž,

11070 Novi Beograd

 

Tel/fax: 011/2140-383

Mob: 065/3500-300

 

ganesa.tim@gmail.com

www.ganesaklub.com