Mirjana Bobić Mojsilović
Energetski vampiri Ako postanete žrtvom emocionalnog vampira prvi simptomi su poremećaji u prehrani, anksioznost, potištenost i depresija.
Emocionalni vampiri dolaze u svim oblicima i veličinama, pa ih je dosta teško uočiti, ali vjerojatno ćete ih prepoznati u jednoj od sljedećih kategorija: narcis, izigravač žrtve, kontrolor, kritičar, paranoik, histeričar ili razdvajač prijatelja.
Svi oni svoju žrtvu iskorištavaju samo svaki na drukčiji način. Treba naglasiti da emocionalni ljubavni vampirizam nije vezan za spol partnera. I muškarci i žene mogu biti emocionalni moberi u smislu emocionalnog vampirizma.
Prema Albertu Bernsteinu, emocionalni vampiri hipnotiziraju lažnim obećanjima i u svojoj mreži do kraja isisaju. Pozovemo ih u svoj život i shvatimo da smo pogriješili, kada već imamo ranu na vratu, prazni novčanik i slomljeno srce. Neurotici izluđuju sebe, a vampiri druge. Očekuju savršenu ljubav bez uzvraćanja sa svoje strane. Imaju poremećaje u percepciji i interpretaciji sebe, drugih i događaja, u emocionalnom reagiranju, u interpersonalnim odnosima, u kontroliranju impulsa. Na svijet gledaju drugačije nego ostali ljudi.
Izvana izgledaju kao normalni ljudi, ali uvijek su u lovu na ljudski plijen. Mogu mijenjati svoj vanjski izgled. Ne mogu se pogledati u zrcalo. Nemaju ništa zajedničko s fer ponašanjem i poštenjem.
Traže nezrele partnere i nedostižne ciljeve. Zahtijevaju apsolutnu i neograničenu pozornost. Žele ugodan i uzbudljiv život. Izvana izgledaju odrasli, a iznutra su mala djeca. Nezrelost im omogućuje da se ponašaju bez razmišljanja je li nešto dobro ili zlo. Na druge gledaju kao izvore zadovoljavanja svojih potreba, a ne kao odvojena ljudska bića s vlastitim potrebama i emocijama.
Svoje potrebe smatraju važnijim odo tuđih. Pravila njihova ponašanja vrijede za njih, ali ne i za druge. Sebe smatraju nedužnima. Sve što žele moraju i odmah dobiti. Ako se to ne dogodi, pobjesne.
Treba imati pred očima činjenicu da je teško ovdje govoriti u zlostavljaču i žrtvi u isključivom i decidiranom smislu. I tu važi ona narodna: »Svaka batina ima dva kraja« kao i ona: »Nijedan pas sam sebe ne grize«. I tu važi reciprocitet međusobnog interagiranja. Često je teško na prvi pogled i razlučiti tko je zlostavljač a tko žrtva. To je nešto lakše kada se radi o fizičkom, tjelesnom zlostavljanju s očitim i prepoznatljivim posljedicama. Zato je emocionalno zlostavljanja veoma teško dokazivati na sudu i gotovo nemoguće sudskim putem kažnjavati.
Samo uz velik vlastiti napor i okoline mogu postati zreliji i zdravi odrasli.
Kod borbe protiv emotivnih vampira neće vam pomoći češnjak ili čarobni napitci. Jedini lijek je mirnoća i postavljanje granica čije prekoračenje nećete dopustit bez obzira na ljubav i osjećaje.
Najvažnije je da ne paničarite. Ne smijete reći nešto što ćete kasnije požaliti, jer to je ono što emotivni vampir od vas očekuje i želi. Za početak morate postaviti granice kojih ćete se oboje pridržavati, tako da se ni jedno ne osjeća napadnutim u budućnosti. Ukoliko postoji volja, ovakav odnos se može promijeniti, međutim beskonačno pokušavanje ukoliko druga strana nema volje neće pomoći. Stoga je jedino rješenje ponekad zauvijek zatvoriti vrata i više im ne dopustiti ulazak u život. tekst je preuzet sa sajta http://astrosajt.blogspot.com/2009/10/energetski-vampiri-su-medju-nama.html _________________________________________________________________________